Wikileaks

av Molly Undall

Wikileaks er et varslernettsted som publiserer hemmelige dokumenter om blant annet styremakter. Sakene de lekker er ofte saker aviser ikke vil eller kan publisere. Kildene deres blir alltid holdt anonyme, blant annet så de ikke skal kunne bli tatt.
Siden det ble stiftet i 2006 har det vokst og har etterhvert blitt et stort og omtalt tema. Det er laget flere filmer om det, blant annet «The Fifth Estate» som kom ut i november 2013, og mange dokumentarer.

Wikileaks har flere tilhengere, men også mange motstandere. Wikileaks har blant annet lekket filmer fra krigen i Irak, hvor man kan se hendelser som ser ut til å være brudd på hva som er lovt å gjøre under en krig. Da disse filmene ble lekket fikk Wikileaks mye oppmerksomhet. Både positiv og negativ. På en måte kan man si at folket har rett til å vite dette, fordi det var et lovbrudd det som ble gjort og de som utførte handlingen ble aldri straffet. Han som derimot ble straffet var Bradley Manning, han som lekket videoen til Wikileaks. Mange mener dette er rett. Han lekket trossalt noen videoer som skulle være skjulte, og dette er en ulovlig handling. Men det er mange som reagerer på at det nettopp er han som har blitt straffet og for hvor lenge- nemlig 35(minst), da han egentlig gjorde folket en tjeneste ved å vise dem hva som faktisk skjer. Det er flere som har blitt krigsmotstandere etter de har fått se slike filmer og fått tilgang på dokumenter. Tidligere har de som drar ut til krigen blitt sett på som helter, men nå kommer en annen side av dem frem.

Julian Assange er han som startet det hele. I likhet med Wikileaks har han mange mot seg. Mange mener han lekker disse dokumentene og videoene bare for å få oppmerksomhet. Kolleagene hans er langt i fra framme i mediene like mye som han, og flere av dem har gått mot ham siden han lager så mye oppstyr og oppmerksomhet rundt seg selv. Jeg tenker at hvis han bare ville hatt oppmerksomhet kunne han fått det på en helt annen måte enn det han driver med nå. Han hadde virkelig ikke trengt å opplyse folket om det han finner ut bare for å få en overskrift i The Guardian.